Deze 10 kleuren moet je hebben voor dierentekeningen
Updated: Dec 8, 2021
Er zijn enorm veel kleuren pastelpotloden en elk merk heeft weer net wat andere kleuren. Als je nog nieuw bent met pastel, weet je niet goed welke kleuren nou echt essentieel zijn. Er zijn meerdere kleuren die ik bij bijna elke (dieren)tekening gebruik, hier een voorraadje van hebben is zeker aan te raden.
1. Faber Castell 157 (donkerblauw)
Deze kleur is onmisbaar als je een zwart dier gaat tekenen of een dier met zwarte stukken. Ik gebruik deze kleur als basislaag voor de donkere delen of als tweede laag bij lichtere delen. Het geeft wat meer leven in je tekening dan wanneer je een donkergrijs zou gebruiken.
2. Faber Castell 175 (zeer donkerbruin) Deze kleur is heel erg donkerbruin, het lijkt haast donkergrijs. Doordat er toch nog bruin inzit, is het een ideale kleur als basislaag voor donkerbruine dieren op de plekken waar veel schaduw zit. Ik gebruik deze ook als laatste laag bij bruine dieren.
3. Faber Castell 103 (lichtgeel) (of de Caran D'ache 732) Deze kleur gebruik ik bij de witte delen van een vacht. Door als basislaag een hele lichte geel te gebruiken, kan ik er nog met een wit potlood overheen. Het geeft de witte vacht net wat meer kleur. Ik gebruik het ook als bovenste laag bij lichtere dieren, zoals een tijger of labrador. De Caran D’Ache heeft ook deze kleur, maar dan met meer pigment. Soms heeft dat mijn voorkeur. Bij Stabilo is dit de 105.
4. Caran D’Ache Chinese White 901 (wit)
Misschien een open deur, maar een wit kan niet ontbreken. Deze heb je nodig voor de lichtpuntjes in de ogen, snorharen of als laatste laag bij een witte vacht. Zelf heb ik een voorkeur voor de Caran D’Ache, omdat deze veel pigment heeft. Het wit springt er daardoor meer uit.
5. Caran D’Ache Black 009 (zwart)
Als tegenhanger van de wit van Caran D’Ache, kan de zwart ook niet ontbreken. Deze gebruik ik voor de randen van de ogen en het pupil. Daarnaast voor neuzen (vooral de binnenkant). Voor een vacht gebruik ik het alleen als laatste laag, maar ook weer niet teveel. Gebruik bij een bruin dier bij voorkeur de FC 175 voor de donkerste plekken dan zwart.
6. Stabilo CarbOthello 390 (blauw)
Bij een zwart dier gebruik ik deze blauw - neigt meer naar donkerblauw - voor de lichtere delen van de vacht als onderlaag. Hier ga ik later dan weer overheen met een grijs en een lichtgrijs om het heftige blauw wat af te vlakken.
7. Caran D’Ache 506 (grijs)
Dit potlood is een grijs met een warmere ondertoon. Het dekt ook heel goed en is dus ideaal als onderlaag bij grijze vachten. Hier kun je dan later weer overheen met een donkergrijs of lichtgrijs.
8. Faber Castell 230 (lichtgrijs)
Wat ik fijn vind aan deze kleur is dat hij net wat donkerder is dan wit. Hierdoor kun je hem als basislaag gebruiken als je er nog met wit overheen wilt. Je kan hem ook gebruiken voor de lichtere haren als laatste laag.
9. Stabilo CarbOthello 610 (bruin)
Heel veel dieren hebben bruin in hun vacht zitten. Een neutrale bruine kleur is dan zeker handig om te hebben. Deze kun je zowel gebruiken als onderlaag, tussenlaag of laatste laag. Het ligt een beetje aan de kleur van de vacht. Deze neutrale kleur heb je bij elk merk, bijvoorbeeld de 176 van Faber Castell.
10. Derwent Flesh P150 (huidskleur)
Veel dieren hebben een roze neus (of tong). Een potlood in huidskleur-tint is dan goed om te hebben. Vaak is dit in combinatie met roze, oranje, paars en bruin.
Uiteraard gebruik ik veel meer kleuren dan deze tien, maar bovenstaande kleuren gebruik ik wel in bijna elke tekening. Je bent natuurlijk vrij om te kiezen welke kleuren (of merken) jij gebruikt en hoe je daarmee een vacht opbouwt.
ความคิดเห็น